האם מותר להתקין מצלמות בבניין משותף?
בבית המשותף החלה נכונות של בעלי הדירות להתקין מצלמות אבטחה מתוך רצון להגן על הרכוש הפרטי והמשותף? שכן מתנגד להתקנת מצלמות בבניין? סוגיית מצלמות האבטחה מעלה מספר לא קטן של שאלות, ובשורות הבאות נבקש לסקור בקצרה מספר סוגיות בהקשר זה תוך הבנה של הוק הקיים בנושא.
רקע
החוק מורה כי במידה ובעל דירה מבקש להתקין מצלמה במקום בו נמצא רכוש משותף הרי שעליו לקבל הסכמה של האסיפה הכללית ברוב רגיל, וזאת בתנאי כי אין פגיעה בפרטיותו של המיעוט.
באופן כללי, המיעוט עשוי לטעון כי אמנם בעל דירה רשאי לעשות ברכוש המשותף שימוש יום-יומי רגיל ומתאים למקום, אך התקנת מצלמות ברחבי הרכוש המשותף באופן שהן מתחקות באופן מתמיד אחר תנועותיו של בעל דירה בבית בדרכו אל דירתו ומחוצה לה, אינה עולה בקנה אחד עם הגדרת השימוש המותר ברכוש המשותף ללא הסכמת בעלי הדירות.
השאלות המרכזיות
כאשר שכן מתנגד לביצוע התקנת מצלמות אבטחה בבניין משותף הדבר עשוי ליצור מתח וקונפליקטים בין הדיירים שכן מצד אחד ישנם דיירים אשר מבקשים לשפר את הביטחון וההגנה על הרכוש המשותף והפרטי, אך מצד שני ישנם שכנים המודאגים מפגיעה בפרטיותם.
שאלות שכדאי לחשוב עליהן:
- מהי מטרת ההתקנה? האם המצלמות נועדו להגן על רכוש פרטי או משותף?
- היכן ימוקמו המצלמות? האם המצלמות מכוונות לשטחים ציבוריים בלבד או גם לאזורים פרטיים?
- האם התקבלה הסכמה של הרוב הנדרש באסיפה הכללית ומהם הכללים הדרושים לצורך התקנת המצלמות? לצורך התקנת מצלמות בבניין משותף דרושה הסכמה של 75% מהדיירים באסיפה הכללית. בנוסף, יש להקפיד על התקנת שלט המודיע על קיום מצלמה בבית המשותף, ומומלץ לא להתקין מצלמה במעלית. כמו כן, רשאים לצפות במצלמות רק יו"ר ועד הבית או ממלא מקומו בהיעדרו. בנוסף, על דייר המבקש לעיין בסרטי הצילום לציין שעה ואירוע בהם הוא מבקש לצפות, ואז ועד הבית צריך להראות לו רק את האירוע הנ"ל. שימו לב, רשות ו/או גוף ו/או אדם זר רשאי לעיין במצלמה רק בצו שיפוטי.
- מה רמת הפגיעה בפרטיות? האם המצלמות מכוונות לתוך דירה או לשטחים פרטיים אחרים?
המלצות לפתרון הסכסוך והמורכבות
- תקשורת כנה: ניהול שיחה פתוחה עם השכנים אשר מתנגדים ולהסביר את מטרת התקנת המצלמות ואת היתרונות הצפויים לביטחון הבניין.
- חיפוש פתרונות ביניים: ניתן לשקול הצבת מצלמות באזורים פחות רגישים לפרטיות או הפקדת גישה למצלמות בידי גורם שלישי כגון חברת אבטחה.
- שיתוף פעולה עם ועד הבית – ועד הבית יכול לשמש כמגשר ולסייע בהשגת הסכמה רחבה בין הדיירים.
מה לא כדאי לעשות – פינת הטיפים שלנו
- התעלמות מהתנגדות השכנים: התעלמות מדעת השכנים אשר מתנגדים יכולה להחריף את הסכסוך ולהוביל לתביעות משפטיות.
- התקנה ללא אישור: התקנת מצלמות ללא הסכמה של הרוב הדרוש מהווה הפרה של החוק ועשויה להוביל לכדי השלכות משפטיות חמורות.
- חדירה לפרטיות: יש להימנע מהתקנת מצלמות המכוונות לפנים דירה או לשטחים פרטיים אחרים שכן הדבר נחשב לפגיעה בפרטיות ומנוגד לחוק הגנת הפרטיות.
האם מותר לשים מצלמות בבניין משותף? חוק מצלמות אבטחה בבניין משותף
על פי חוק הגנת הפרטיות פגיעה בפרטיותו של אדם ללא הסכמתו הינה אסורה, ולכן במקרים של פגיעה מהותית בפרטיות הדיירים גם הסכמת רוב הדיירים לא תוכל לחייב את המתנגדים לסבול פגיעה כזו.
סעיף 1 לחוק הגנת הפרטיות (התשמ"א – 1981) מציג כי "לא יפגע אדם בפרטיות של זולתו ללא הסכמתו". לפיכך ניתן להבין כי "פגיעה בפרטיות" הינו מונח אשר נבחן כאשר כל מקרה לגופו. במידה והמצלמה מכוונת לתוך דירה או לשטח אשר נמצא בשימוש ייחודי של בעל דירה, ניתן לראות זאת כפגיעה בפרטיות.
במידה והמצלמה מכוונת לחצר הבניין הרי שאז יש לכך שני אספקטים: האחד, במידה והתקנת המצלמה הינה במטרה להגן על רכושם המשותף של בעלי הדירות, אין בכך בהכרח פגיעה בפרטיות. השני, כיוון מצלמה לעבר רכוש מסוים של בעל דירה אחר כגון חניה פרטית עשוי להיחשב כפגיעה בפרטיות.
מסקירת פסיקה בנושא זה ניתן להבין כי למעשה במקרים בהם בבסיס הכוונה וההצדקה להתקנת מצלמה בשטח משותף עומד רצון כנה להגן על רכוש וקניין משותף ו/או פרטי של אחד הדיירים, ובמידה ואין פגיעה מהותית בפרטיות הדיירים, התקנת המצלמה תותר ותאושר אף ברוב רגיל (75%) של דיירי הבניין באסיפה הכללית.
במקרה בו ישנה פגיעה מהותית בפרטיות במי מהדיירים, תתאפשר התקנת המצלמה רק באישורו והסכמתו של כל דייר ודייר אשר מוצא עצמו נפגע מעצם התקנת המצלמה. במקרה בו ישנה פגיעה ממשית של מי מהדיירים וזו ניתנת להוכחה, גם הסכמת רוב הדיירים לא תוכל לחייבו לסבול ולשאת בפגיעה בפרטיותו האישית על גבו לצורך הגנת הרכוש המשותף או רכוש של דייר ספציפי.
ליווי מקצועי בנושא מצלמות אבטחה לבניין משותף – רפי רפאלי
עו"ד רפי רפאלי וצוות משרדו עומדים לצדכם ברגעים המורכבים שבחיים בנושאים: סכסוך שכנים שיצא משליטה, ליקויי רטיבות, ליקויי בניה, תביעות כספיות ונזיקין, ירושות וצוואות ועוד.
הייעוץ המשפטי והייצוג ברגעים אלו יכולים להכריע את הכף לטובתכם, לאפשר לכם לשאול שאלות ולקבל תשובות שמותאמות לכם באופן אישי.
אל תהססו – פנו למשרד עוד היום לקבלת הליווי והשירות המקצועי בנושא מצלמות אבטחה לבניין. לעו"ד רפי רפאלי ניסיון רב בהגשת תביעות בפני המפקחת על רישום מקרקעין או בפני בית המשפט בהתאם לנסיבות העניין.
משרד עורכי דין ונוטריון רפי רפאלי שם את הלקוח במרכז, דואג לעדכן כל אחד מבין הלקוחות באופן קבוע על התקדמות התיק, שומר על זמינות גבוהה, ופועל ככל שביכולתו בכדי לאפשר לו חיים שקטים ורגועים, ללא כל בעיות. המשרד מבין את מורכבות ההליך המשפטי ועושה ככל שביכולתו בכדי להקל על לקוחותיו, לעזור וללוות אותם בכל שלב בהליך המשפטי.
משרד עורכי דין ונוטריון רפי רפאלי דוגל בחשיבה יצירתית ומקורית ודואג ליישמה בכל מקרה בו מטפל. כמו כן, דואג המשרד להתעדכן בכל חידושי הפסיקה העדכניים ביותר ובכך למיצוי זכויותיהם של כל הלקוחות.
צריכים ייעוץ משפטי בנושא התקנת מצלמות בבניין משותף? יש לכם שאלות בנושא גישה למצלמות בבניין משותף? צרו איתנו קשר בטלפון 050-9000145 או בדוא"ל rafirr2405@gmail.com ונשמח לסייע.